Keskittyminen kateissa ja suunta hukassa

Viimeaikainen keskustelu työpaikkojen stressin hallinnasta on nostanut esiin huolen aivojen hyvinvoinnista. Helsingin Sanomien haastattelussa aivotutkija, professori Minna Huotilainen valottaa, kuinka jatkuva stressi kuormittaa aivoja ja vaikuttaa työntekijöiden terveyteen ja suorituskykyyn. ”Vielä muutama kymmenen vuotta sitten ihmiset pelkäsivät sydänkohtausta. Nykyisin he tarkkailevat huolestuneina muistisairauden, kuten Alzheimerin taudin mahdollisia merkkejä”, hän toteaa.

Miten tähän on päädytty? Suurin aivoja kuormittava asia on stressi. Pienissä määrin stressi voi olla hyväksikin, mutta kun siitä tulee normaali tila alkavat meidän aivomme kärsiä.

Oravanpyörästä pois hyppääminen kesken kiireisen viikon voi olla työlästä, jollei sille anneta selvästi lupa ja aikaa, mutta se vaatii myös henkilöltä itseltään sitoutumista. Sitoutuminen on helpompaa kun sen pysähdyksen tekee jonkun kanssa sovittuna hetkenä ja sovituin säännöin sekä psykologisesti turvallisessa ilmapiirissä.

Tätä on coachin työ. Itse coachattavan tulee kuitenkin sitoutua yhteistyöhön ja olla valmis pysähtymään. Coachin rooli on auttaa pysähtymään, auttaa tunnistamaan tillanne ja siihen liittyvät ja vaikuttavat asiat sekä auttaa keskittymään olennaiseen ja löytämään takaisin se kadoksissa ollut suunta.

Leave a comment