Millainen johtaja sinä haluaisit olla?

Millainenen johtaja sinä haluaisit olla? Tämä on kysymys, joka on hyvä esittää keskijohdolle, joka on kipuamassa ylöspäin: Niille joiden kohdalla johtoryhmä häämöttää jossain tulevaisuudessa.

Lempiaiheitani coachattavan kanssa on hänen oman polkunsa kartoittaminen, esteiden ylittäminen ja kasvun mahdollistaminen. Johtaja on hyvä johtaja, jos hän tuntee itsensä hyvin ja on valmis tutkimaan omaa tapaansa toimia. Kuinka hyvin tunnet siis itsesi?

Yhä enemmän johtajilta vaaditaan tunneälyä, hyviä vuorovaikutustaitoja ja kykyä tukea omia alaisiaan kasvun polulla. Mutta kenen kanssa johtajat näitä asioita miettivät ja sparrailevat? Työ johtoasemassa ja jo päällikkötasolla voi olla hyvin yksinäistä ja sparrauskaverit, joilla ei ole omia intressejä pelissä, voivat olla vähissä.

Näissä tilanteissa organisaation ulkopuolinen business coach voi toimia keskustelukumppanina ja apuna reflektoimassa omaa johtamista, tukena vahvuuksien hyödyntämisessä tai apuna tunnistamassa haitallisia ajatusmalleja tai uskomuksia. Ulkopuolinen henkilö on aina irrallaan muusta organisaation kontekstista ja jo pelkästään se on osaltaan luomassa turvallista keskusteluympäristöä.

Sertifioitunut coach on takuu siitä että hän tuntee menetelmät joilla tähdätään tavoitteiden toteuttamiseen ja itsetuntemuksen vahvistumiseen. Luottamuksellinen kumppanuus perustuu kunnioittavaan vuorovaikutukseen ja kysymyksiin, jotka auttavat coachattavaa oivaltamaan hänelle sopivat ratkaisut ja askeleet.

Tärkeä osa tätä luottamuksen rakentamista on yhteistyösopimuksen laatiminen ja ensi keskustelu, jossa tutustutaan ja käydään läpi onko coach juuri se oikea coach henkilölle kyseisessä tilanteessa. Aina ei olla samalla aaltopituudella ja silloin voi olla hyvä ajoissa viheltää peli poikki. Yleensä jokaisella coachilla on oma verkostonsa, josta voi löytyä se oikea coach kyseiseen tilanteeseen.

Leave a comment