Featured

Mitä coaching on?

Coachin tehtävä on auttaa jäsentämään valmennettavan ajatuksia kuuntelemalla ja esittämällä voimauttavia kysymyksiä, jotka sekä haastavat että oivalluttavat. Coachauksen suunnan määrää valmennettavan tavoitteet.

Coach toimii tasavertaisena keskustelukumppanina, jonka kanssa saa vapaasti palloitella itsellesi haasteellisia aiheita. Coach toimii periaatteessa ajattelun PT:nä.

Coach ei neuvo vaan auttaa tutkimaan asioita eri näkökulmista ja suhteessa valmennettavaa ympäröiviin ihmisiin ja asioihin. Tavoitteena coachauksessa on valmennettavan omien kykyjen optimointi, suunnitelmien ja seuraavien askelten hahmottaminen ja eteenpäin pääsy asioissa, jotka valmennettava kokee itselleen tärkeiksi.

Mikäli lähdetään neuvonnan tielle, ollaan jo mentoroinnissa, jossa hyödynnetään mentorin ammattiosaamista. Coachilla ei ole siis tarvetta olla substanssiosaamista valmennettavan alasta, mutta mentorilla taas on.

Usein kysytään missä menee coachingin ja terapeutin raja. Silloin kun valmennettavan henkinen energiataso on alhaalla, ja hän ei ole valmis siirtymään toiminnassaan seuraavalle tasolle, on oikea aika vaihtaa tukevaa ammattilaista. Mutta on myös coachin vastuulla tunnistaa tilanteet, joissa coaching ei ole enää oikea työväline ja milloin tulisi ohjata toisen ammattilaisen puoleen tai työterveyden puoleen.

Coach ei ole myöskään työnohjaaja, jonka rooli voi olla esim. työhyvinvoinnin varmistamisessa työkyvyn palautumisvaiheessa. Valmennettavan energiataso kertoo hyvin, minkä tyyppisen ammattilaisen tukea hän tarvitsee. Alhaisimmalla energiatasolla toimii terapeutti, joka pyrkii palauttamaan henkilön toimintakyvyn perustasolle. Tästä seuraavalla energisemmällä ja toimintakyvyn varmistavalla tasolla toimii työnohjaus. Energiatasoltaan korkeimmalla tasolla toimii coach, jonka tehtävänä on suorituskyvyn nostaminen seuraavalle tasolle ja valmennettavan oman piilossa olevan potentiaalin esille tuominen.

Coaching toimii parhaiten silloin kun halutaan saavuttaa uusia tavoitteita.

Millainen johtaja sinä haluaisit olla?

Millainenen johtaja sinä haluaisit olla? Tämä on kysymys, joka on hyvä esittää keskijohdolle, joka on kipuamassa ylöspäin: Niille joiden kohdalla johtoryhmä häämöttää jossain tulevaisuudessa.

Lempiaiheitani coachattavan kanssa on hänen oman polkunsa kartoittaminen, esteiden ylittäminen ja kasvun mahdollistaminen. Johtaja on hyvä johtaja, jos hän tuntee itsensä hyvin ja on valmis tutkimaan omaa tapaansa toimia. Kuinka hyvin tunnet siis itsesi?

Yhä enemmän johtajilta vaaditaan tunneälyä, hyviä vuorovaikutustaitoja ja kykyä tukea omia alaisiaan kasvun polulla. Mutta kenen kanssa johtajat näitä asioita miettivät ja sparrailevat? Työ johtoasemassa ja jo päällikkötasolla voi olla hyvin yksinäistä ja sparrauskaverit, joilla ei ole omia intressejä pelissä, voivat olla vähissä.

Näissä tilanteissa organisaation ulkopuolinen business coach voi toimia keskustelukumppanina ja apuna reflektoimassa omaa johtamista, tukena vahvuuksien hyödyntämisessä tai apuna tunnistamassa haitallisia ajatusmalleja tai uskomuksia. Ulkopuolinen henkilö on aina irrallaan muusta organisaation kontekstista ja jo pelkästään se on osaltaan luomassa turvallista keskusteluympäristöä.

Sertifioitunut coach on takuu siitä että hän tuntee menetelmät joilla tähdätään tavoitteiden toteuttamiseen ja itsetuntemuksen vahvistumiseen. Luottamuksellinen kumppanuus perustuu kunnioittavaan vuorovaikutukseen ja kysymyksiin, jotka auttavat coachattavaa oivaltamaan hänelle sopivat ratkaisut ja askeleet.

Tärkeä osa tätä luottamuksen rakentamista on yhteistyösopimuksen laatiminen ja ensi keskustelu, jossa tutustutaan ja käydään läpi onko coach juuri se oikea coach henkilölle kyseisessä tilanteessa. Aina ei olla samalla aaltopituudella ja silloin voi olla hyvä ajoissa viheltää peli poikki. Yleensä jokaisella coachilla on oma verkostonsa, josta voi löytyä se oikea coach kyseiseen tilanteeseen.

Keskittyminen kateissa ja suunta hukassa

Viimeaikainen keskustelu työpaikkojen stressin hallinnasta on nostanut esiin huolen aivojen hyvinvoinnista. Helsingin Sanomien haastattelussa aivotutkija, professori Minna Huotilainen valottaa, kuinka jatkuva stressi kuormittaa aivoja ja vaikuttaa työntekijöiden terveyteen ja suorituskykyyn. ”Vielä muutama kymmenen vuotta sitten ihmiset pelkäsivät sydänkohtausta. Nykyisin he tarkkailevat huolestuneina muistisairauden, kuten Alzheimerin taudin mahdollisia merkkejä”, hän toteaa.

Miten tähän on päädytty? Suurin aivoja kuormittava asia on stressi. Pienissä määrin stressi voi olla hyväksikin, mutta kun siitä tulee normaali tila alkavat meidän aivomme kärsiä.

Oravanpyörästä pois hyppääminen kesken kiireisen viikon voi olla työlästä, jollei sille anneta selvästi lupa ja aikaa, mutta se vaatii myös henkilöltä itseltään sitoutumista. Sitoutuminen on helpompaa kun sen pysähdyksen tekee jonkun kanssa sovittuna hetkenä ja sovituin säännöin sekä psykologisesti turvallisessa ilmapiirissä.

Tätä on coachin työ. Itse coachattavan tulee kuitenkin sitoutua yhteistyöhön ja olla valmis pysähtymään. Coachin rooli on auttaa pysähtymään, auttaa tunnistamaan tillanne ja siihen liittyvät ja vaikuttavat asiat sekä auttaa keskittymään olennaiseen ja löytämään takaisin se kadoksissa ollut suunta.

Mihin kaikkeen coaching taipuu?

Coachauksen käyttötarkoituksia on lukuisia. Jotta olisi helpompi ymmärtää mihin kaikkeen coaching taipuu, tässä on muutamia esimerkkejä teemoista:

  • Päätöksenteon tukena hahmottamassa eri vaihtoehtoja ja niiden merkityksiä
    Päätöksenteko voi koskea omaa henkilökohtaista elämää kuten millä paikkakunnalla jatkossa tulen tekemään töitä tai yrityksen liiketoiminnan suuntavaihtoehtojen valintaa.
  • Projektien eteenpäin viennissä
    Oli sitten kyseessä oma kylpyhuoneen remontti tai yrityksen CRM-projekti kaikkien projektien kohdalla tulee jämähdyksiä, jolloin täytyy pysähtyä ja koota ajatukset, miten tästä eteenpäin. Joskus on myös paikallaan varmistaa tärkeän projektin kohdalla, että ajattelun tukena on läpi projektin valmentaja.
  • Vuorovaikutustilanteissa kehittymisessä
    Jokaiselle tulee niitä hetkiä, kun tuntuu että jonkin henkilön tai ryhmän kohdalla yhteistyö ei ole sujuvaa ja sen käsittely vaatii ehkä ulkopuolisen tukea
  • Johtamisen tai esimiestyön haasteissa
    Usein johtajat, esimiehet ja tiiminvetäjät tarvitsevat ajatusten tuulettamista ja asioiden pohtimista uusista näkökulmista, ulkopuolinen coach voi toimia rinnalla kulkijana, sparraajana ja haastajana. Näin koko johtamispotentiaali saadaan valjastettua käyttöön. Moni esimiesasemassa oleva on yksin ajatustensa kanssa ja tarvitsee yksinkertaisesti ”palloittelualustan” omille ajatuksilleen.
  • Uravalintojen pohdinnassa
    Harva on koko uraansa yhdessä työpaikassa ja aina välillä on paikallaan pohtia mikä on seuraava suunta, mitä haluan tehdä, mikä vastaa omia arvojani ja mikä minua kiinnostaa. Voi olla myös, että sen ensimmäisen askeleen ottaminen uuden työnhaun osalta vaatii ajatustyötä ja omien vahvuuksien tunnistamista.
  • Työkuorman tasoittaminen
    Työkuorman kasaantuessa voi olla vaikea hahmottaa mistä lähteä liikkeelle ja miten priorisoida tekemistään. Ulkopuolisen henkilön kysymykset ja valmiiksi mietitty prosessi voi auttaa laittamaan asioita tärkeysjärjestykseen, selventämään kaaosta ja muuttamaan toimintatapoja.
  • Uuden haasteen kuten esim. uuden roolin haltuunotossa
    Uuden roolin haltuunotto sujuu harvoin vain sormia napsauttamalla. Roolinvaihdos voi perehtymistä ja uudenlaisia vuorovaikutustilanteita. Se voi vaatia myös mm. alaisten/tiimin yksilöllisyyksien huomioimista sekä johtamistatyylin ja työkalujen löytämistä.
  • Yleisesti ajatuskaaoksen selvittämisessä
    Silloin kun yksinkertaisesti haluat asioihin hieman perspektiiviä

    Nämä ovat vain pintaraapaisu, siitä millaisissa tilanteissa coaching voi olla toimiva tapa päästä eteenpäin, ja löytää seuraava taso omassa toiminnassa.